Is China overtaking America ?

Joseph S. Nye, Jr professor vid Harvard och författare till boken "The Future of Power"



Det tjugoförsta århundradet är bevittnar Asiens återvända till vad som kan betraktas dess historiska proportioner av världens befolkning och ekonomi.

År 1800 utgjorde Asien mer än hälften av världens befolkning och produktion.
År 1900 utgjorde de endast 20% av världsproduktionen - inte för att något hemskt hänt i Asien, utan snarare därför att industriella revolutionen hade förvandlats Europa och Nordamerika till världens verkstad.

Asiens återhämtning började med Japan, flyttade sedan till Sydkorea och vidare till Sydostasien, som börjar med Singapore och Malaysia. Nu återhämtningen är inriktad på Kina, och alltmer innebär Indien, lyft hundratals miljoner människor ur fattigdomen i processen.

Denna förändring är dock också skapar oro i skiftande maktförhållanden mellan stater. Under 2010 passerade Kina Japan att bli världens näst största ekonomi. I själva verket räknar investmentbanken Goldman Sachs den kinesiska ekonomins totala storlek att överträffa den i USA med 2027.

Men även om den totala kinesiska BNP når paritet med den i USA i 2020-talet kommer de två ekonomierna inte vara lika i sammansättning. Kina skulle fortfarande ha en stor underutvecklad landsbygd. Förutsatt 6% kinesiska BNP-tillväxten och endast 2% USA: s tillväxt efter 2030, skulle Kina lika inte USA i termer av inkomst per capita - ett bättre mått på en ekonomis sofistikerade - förrän någon gång i närheten av den andra halvan av århundradet.

Dessutom kan linjär prognoser om ekonomisk tillväxt trender vara vilseledande. Framväxande länder tenderar att dra nytta av importerad teknik i ett tidigt skede av ekonomiska uppsvinget, men deras tillväxttakt i allmänhet långsam eftersom de når en högre utveckling. Och den kinesiska ekonomin står inför ett allvarligt hinder för hållbar snabb tillväxt, på grund av ineffektiva statsägda företag, växande ojämlikhet, massiv intern migration och ett otillräckligt socialt skyddsnät, korruption och bristfälliga institutioner, som alla kan främja politisk instabilitet.

Kinas norr och öster har överträffade sitt söder och väster. Nästan ensam bland u-länderna är Kina åldrande utomordentligt snabbt. År 2030 kommer Kina ha fler äldre anhöriga än barn. Några kinesiska demografer oroliga för att landet kommer att bli gammal innan det blir rikt.

Under det senaste decenniet, flyttade Kina från att vara världens nionde största exportören till dess ledare, tränger Tyskland i toppen. Men Kinas export-ledda utvecklingsmodellen kommer att behöva anpassas globala handeln och den finansiella balansen blir mer omtvistat. Faktum är att Kinas 12: e femårsplanen syftar till att minska beroendet av export och öka den inhemska efterfrågan. Kommer det att fungera?

Kinas auktoritära politiska systemet har hittills visat en imponerande förmåga att uppnå specifika mål, till exempel, iscensätta ett lyckat OS, bygga höghastighetståg projekt, eller ens att stimulera ekonomin att återhämta sig från den globala finanskrisen. Huruvida Kina kan upprätthålla denna förmåga på lång sikt är ett mysterium för utomstående och kinesiska ledarna själva.

Till skillnad från Indien, som föddes med en demokratisk konstitution, har Kina ännu inte hittat ett sätt att kanalisera de krav på politiskt deltagande (om det inte demokrati) som tenderar att åtfölja stigande inkomst per capita. Kommunistiska ideologin är borta sedan länge, så legitimiteten i det styrande partiet är beroende av ekonomisk tillväxt och etniska Han nationalism. Huruvida Kina kan utveckla en formel för att hantera en växande medelklass i städerna, regionala orättvisor, och förbittring bland etniska minoriteter återstår att se. Den grundläggande punkten är att ingen, inklusive kinesiska, vet hur Kinas politiska framtid kommer att påverka den ekonomiska tillväxten.

Vissa analytiker hävdar att Kina har som mål att utmana USA: s ställning som världens dominerande makt. Även om detta vore en korrekt bedömning av Kinas avsikter (och även kineserna inte kan veta åsikter framtida generationer) är det tveksamt att Kina kommer att ha militär kapacitet att göra detta möjligt. För att vara säker, har kinesiska militära utgifter, mer än 12% i år, ökat ännu snabbare än sin ekonomi. Men Kinas ledare kommer att ha att brottas med andra länders reaktioner, liksom med de begränsningar som följer av behovet av externa marknader och resurser för att möta deras ekonomiska tillväxt mål.

En kinesisk militär hållning som är alltför aggressiv kan ge en utjämningsavgift koalition bland sina grannar, försvagas därmed Kinas hårda och mjuka makt. Under 2010 till exempel, som Kina blev mer framträdande i sin utrikespolitik gentemot sina grannar, drabbades sina förbindelser med Indien, Japan och Sydkorea. Som ett resultat, kommer Kina att få det svårare att utesluta USA från Asiens säkerhetsarrangemang.

Kinas storlek och höga ekonomiska tillväxt kommer med största sannolikhet öka sin relativa styrka vis-à-vis USA under de kommande årtiondena. Detta kommer säkerligen att föra den kinesiska närmare USA i termer av makt resurser, men Kina kommer inte nödvändigtvis överträffa USA som det mäktigaste landet.

Även om Kina lider ingen större inhemska politiska bakslag, många aktuella prognoser baserade på BNP-tillväxten bara är för endimensionell och inte de amerikanska militära och mjuk-makt fördelar, liksom Kinas geopolitiska nackdelar i den interna asiatiska maktbalansen. Min egen uppskattning är att bland alla de möjliga framtider, desto troligare scenarierna är de där Kina ger USA en springa för dess pengar, men inte överträffar den i totala effekten under första hälften av detta århundrade.

Viktigast bör USA och Kina undviker att utveckla överdriven rädsla för varandras förmåga och intentioner. Förväntningarna på konflikten i sig kan bli en källa till konflikt. I verkligheten gör Kina och USA inte har djupt rotade motstridiga intressen. Båda länderna, tillsammans med andra, har mycket mer att vinna på samarbetet.

Kommentarer
Postat av: Smilla

För en gångs skull lärde jag mig något genom att läsa en blogg. Det är inte varje dag man gör det direkt, tack för att du lägger ner din tid på att blogga :D.

2011-07-11 @ 15:37:11
URL: http://gravidforsakring.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0