Organstölder i Kina har inte bekräftats

I Sverige har företrädare för den religiösa rörelsen Falun Gong mötts av en okritisk hållning. Uppgifter om organstölder är chockerande, men det är viktigt att känna till att de inte är bekräftade av oberoende källor. Denna naivitet bland politiker kan försvåra det viktiga arbetet för mänskliga rättigheter, skriver redaktören Puck Engman som har en kandidatexamen i kinesiska från Lunds universitet.
 
Trots att det nu har gått nästan 40 år sedan Helsingforskonferensen år 1975 då kommunisblocket enades med västmakterna om att ställa sig bakom vissa grundläggande mänskliga rättigheter fortsätter tolkningen och tillämpningen av dessa att vara en hårt omstridd fråga. Den bakomliggande idén – att det finns vissa fundamentala värden som överskrider politiska skillnader, nationella gränser och kulturella olikheter – har visat sig svår att omsätta i praktik.

Bland de hinder som ligger i vägen för implementeringen av mänskliga rättigheter på en internationell skala är kanske det största den motsättning som finns mellan teorin om gemensamma universella värden och de särintressen som i praktiken är inblandade i att propagera för dem.

Därför är det viktigt att vi bevarar en kritisk inställning i alla frågor som rör mänskliga rättigheter, något ledamöter från flera riksdagspartier tyvärr missade när de i förra veckan deltog vid ett seminarium om organskörd i Kina, där såväl talare som arrangörer hade anknytning till den världsomspännande sekten Falun Gong.

 

Seminariet ägde rum på ABF-huset i Stockholm 18/11 och gick under rubriken ”Ending Organ Pilaging in China”. Här talade David Kilgour från Doctors Against Forced Organ Harvesting (DAFOH), Man Yan Ng från International Society for Human Rights (ISHR) samt Petra Lidberg från svenska Supporting Human Rights in China (SHRIC).

David Kilgour är en före detta kanadensisk politiker och en av författarna bakom rapporten ”Bloody Harvest”. Rapporten påstår att det i Kina pågår en storskalig skörd av organ från levande personer, framför allt Falun Gong-utövare. Dessa organ säljs därefter vidare till högstbjudande på svarta marknaden.

DAFOH uppskattar att över 10 000 organtransplantationen sker varje år som följd av denna organskörd.

Detta är allvarliga anklagelser som målar en ännu svartare bild av den redan mörka historien om förföljelse av Falun Gong. Amnesty International liksom flera av FN:s särskilda rapportörer har uppmanat till en oberoende undersökning av dessa allvarliga anklagelser.

Vari ligger då problemet? Jo, i att de organisationer som för fram dessa anklagelser själva har nära anknytning till Falun Gong.

På DAFOH:s hemsida länkas det bland annat under rubriken ”bevis” uteslutande till artiklar i den Falun Gong-anknutna tidningen Epoch Times.

Medarrangörer av måndagens seminarium var bland annat föreningen Ordfront, men också TV-stationen New Tang Dynasty som likt Epoch Times är knuten till Falun Gong.

Det är normalt att globala religösa rörelser som Falun Gong har egna mediekanaler för att rapportera sin syn på verkligheten, men den okritiska inställningen gentemot dessa nyhetsorganisationer är slående.

Medan vi idag ofta behandlar rapporter från amerikanska Fox News eller det kinesiska kommunistpartiets språkrör Folkets Dagblad med ett hälsosamt mått av skepsis verkar det som att denna kritiska blick generellt är frånvarande när det gäller organisationer med sektkopplingar likt Epoch Times.

Anklagelserna som förs fram av bland annat David Kilgour och DAFOH har ännu inte bekräftats av någon oberoende organisation.

Amnesty International har till exempel inte kunnat göra en tillfredsställande utredning eller lyckats få tag på tillräckliga bevis för att själva kunna lyfta den här frågan. Detta trots att organisationen kontinuerligt rapporterar om närliggande ämnen som förföljelse av Falun Gong-utövare och organtransplantationer från avrättade fångar.

Anklagelserna som förs fram är chockerande och kan inte underkännas bara för att de förs fram av organisationer med anknytning till Falun Gong, men inte heller kan vi okritiskt acceptera dessa anklagelser som vedertagna sanningar.

Det senare verkar tyvärr vara fallet bland flera av de svenska politiker som deltog vid seminariet.

Heléna Lindhal (C) skriver på sin blogg att hon blev djupt berörd och fortsätter utan förbehåll med att återge hur tiotusentals samvetsfångar plundras på sina organ medan de fortfarande är vid liv. Kina, skriver Lindhal och kastar om bevisbördan, har inte kommit med några motbevis.

Christer Winbäck (FP) uppmanar på sin blogg läsaren att titta närmare på DAFOH:s hemsida och skriva under deras petition till FN som kräver ett omedelbart stopp på den påstådda organskörden.

Att riksdagsledamöterna som deltog vid seminariet 18/11 inte verkar veta varifrån budskapet de lyssnade till kommer ifrån är djupt problematiskt. Inte så mycket på grund av anklagelserna kan vara falska – även oberoende organisationer kan ha fel – men framför allt för att politiker som okritiskt repeterar Falun Gongs budskap kommer få väldigt svårt om de försöker lyfta frågor om mänskliga rättigheter i diskussion med en kinesisk motpart.

De kommer avvisas som okunniga och naiva samt bekräfta en redan utbredd bild bland den kinesiska eliten – att mänskliga rättigheter bara är ett sätt för anti-kinesiska särintressen att legitimera attacker mot landet.

PUCK ENGMAN

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0