Dansk politiker : bränner upp alla kineser


Fullmäktigeledamoten i Helsingör Fuat Yalan har uteslutits ur Socialdemokraterna efter att ha skrivit att han önskar att alla kineser skulle brinna upp.

 

Bakgrunden till Fuat Yalans angrepp på kineser var att han sett en film på Youtube hur en pojke ur en turkisk minoritet som påstås vara en tjuv misshandlats och förnedrats av invånarna i en kinesisk by.

Filmen fick Fuat Yalan att må dåligt och bli arg.

 Och när han läste en notis på en dagstidnings webbsida om en värmebölja i Shanghaj kort därpå skrev han i kommentarsfältet att han hoppades att "det skulle bli 140 grader varmt och att alla kineser brinner upp".

Kommentaren väckte uppmärksamhet och när Fuat Yalan senare intervjuades höll han fast vid sitt hat mot kineser och sa så här till en överraskad reporter på Helsingör Dagblad:

– Om det stod en kines framför mig nu skulle jag skjuta honom!

Uttalandena blev så klart besvärliga för Fuat Yalans parti Socialdemokraterna, särskilt med tanke på att det är val i november. Man försökte resonera med honom och man bad honom också att lämna sin fullmäktigeplats, men det gick Fuat Yalan inte med på.

Till slut gick det så långt att hans medlemskap i partiet ifrågasattes. Och när Fuat Yalan hårdnackat vägrade att gå med på att lämna fullmäktige blev han utesluten ur partiet efter en lokal medlemsomröstning.

Kort därpå meddelade Fuat Yalan att han ställer upp i lokalvalet i november med en hittills okänd partibeteckning.

Han behöver få 1300 röster för att nå ett mandat och enligt Fuat Yalan räknar han med massivt stöd från de turkar som bor i Helsingör.

ScandAsian, HD, BBC

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0