Möetet med Dalai Lama har negativ inverkan mellan UK och KinaDet brittiska
utrikesdepartementet på torsdag (14 juni) bekräftade för BBC, på grund av Storbritanniens
premiärminister Cameron och vice premiärminister Clegg träffade Dalai Lama i början av maj i år, att en rad schemaladga möte och besök på minister nivå har blivit inställda.

Det brittiska Foreign Office sade att utvecklingen av skador på Sino-brittiska intressen i hopp om att de båda länderna kan intelligent behandla skillnader så mycket som möjligt att utveckla ett samarbete.

Den brittiska "Daily Telegraph" hade rapporterat att Storbritannien handel och investeringar Office minister Lord Green besökte Kina med en stor affärsdelegation, fick inte något möte med det kinesiska handelsministeriet och den nationella utvecklingsplanen reformkommission. Rapporten citerade diplomatiska källor: ett antal möte på ministernivå degraderades eller annulleras. Från den kinesiska sidan har vid flera tillfällen sagt orsaken till avbokat möte var att Cameron träffade Dalai Lama, men vid andra tillfällen plötsligt något som inte kan uppfyllas.

Kinas nationella folkkongressen ordförande Wu Bangguo har också ställt in sitt planerad besök i Storbritannien.

Enligt "Daily Telegraph", sedan John Major har varje premiärminister träffat Dalai Lama. Bara Margaret Thatcher vägrade att göra det.

RSS 2.0