Allt fler svenskar emigrerar till Kina

Fler svenskar väljer att lämna Sverige för andra länder. Populärast är USA och Storbritannien samt våra nordiska grannländer men Kina klättrar snabbt på topplistan.

Kina blev förra året det sjunde populäraste utvandringslandet. 1 787 personer valde att flytta dit, en ökning med 80 procent jämfört med året innan. Av dem som utvandrade från Sverige till Kina var bara omkring hälften svenskar, en stor grupp var kinesiska medborgare.

Ylva Sigurdson, 29, arbetar som projektledare i Shanghai. Foto: Privat. Ylva Sigurdson

29-årige Ylva Sigurdson lämnade Sverige för Hongkong för några år sedan och bor nu i Shanghai tillsammans med sin man.

– Anledningen till att vi flyttade var att min mans jobb flyttade sin verksamhet hit, berättar Ylva Sigurdson, som själv jobbar som projektledare i Shanghai.

Hon och hennes man utesluter inte att de en dag återvänder till Sverige.

– Det finns inget definitivt beslut, vi kan tänka oss att flytta tillbaka men kan lika gärna flytta tillbaka till ett annat land i Europa. Uppfattningen om vad som är hemma förändras när man har bott här ett tag, säger Ylva Sigurdson.

Den största skillnaden mellan Sverige och Kina tycker hon är att man som svensk är van vid att man ska göra allt själv men att man i Kina låter någon annan göra många jobb.

– Här bygger allt på service-sektorn. När man har vant sig är det bekvämt men som svensk är det svårt att vänja sig vid att andra ska göra saker åt en, säger Ylva Sigurdson.

Hon säger att hon träffar på många svenskar i Shanghai och att man kan urskilja två grupper, de som flyttar för jobbets skull och dem som kommer till Kina för att söka jobb eller plugga.

– Jag var i Kina första gången 2006 och då var de flesta svenskar man träffade här för att deras företag hade flyttat hit. Nu är det fler som kommer hit för att de själva vill vara här, säger Ylva Sigurdson.

Själv blev hon förvånad över upptäckten att hon känner sig säkrare i Kina jämfört med i Sverige.

– Jag har aldrig känt mig otrygg här. Det är en helt annan kultur här, överfallsbrott existerar inte i Kina, säger Ylva Sigurdson.

Emigranterna är så många att fler svenskar lämnade förra året Sverige än på Karl-Oskars tid men den höga utvandringen ska jämföras med dagens folkmängd. Under 1887, Amerikautvandringens toppår, var utvandringen en procent av folkmängden medan den i dag når en halv procent, enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik.

Skälen till att man flyttar är också andra.

Då tvingades folk i väg av svält och förföljelse. Nu lockas många svenskar, precis som Ylva Sigurdson och hennes man, till utlandet av jobb eller studier.

– Det är väldigt stor skillnad mellan utvandringen på 1800-talet och den vi ser i dag. Då flydde man från fattigdom och utvandrarna återvände oftast inte. Nu rör man sig fram och tillbaka över gränserna, studerar eller jobbar några år utomlands, och sedan återvänder man, säger Lena Bernhardtz på SCB till TT.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Ja, här cyklar alla, största delen av trafiken:)

2012-03-05 @ 14:36:25
URL: http://karinolofsson.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0