Så att vi aldrig glömmer

Nanjing – eller Nanking som vi kallade staden förr – är en av Kinas viktigare städer. Den är också inskriven i historien som platsen för en av 1900-talets mörkaste händelser.
Nanjing har varit huvudstad i Kina i flera omgångar och var det under mellankrigsstiden. Nanjing betyder just ”Södra huvudstaden” på kinesiska.
Det var därför japanerna ville ta staden när de invaderade 1937. Shanghai längre ut mot kusten föll under hösten och den 13 december 1937 inogs slutligen Nanjing.
Det blev starten på en av de värsta massakrerna någonsin. Cirka 300 000 kineser – civila och militär – dödades under de kommande veckorna.

Nanjing har byggt ett minnescentrum för offren och ett nytt museum öppnade i fjol. Jag var där i dag och gick därifrån djupt berörd. Det är ett museum i världsklass.
Platsen, byggnaden, arktitekturen, samlingen av fotografier och texter: allt vittnar om vad som hände under några vansinnesveckor 1937 och 1938. Minnesplatsen ligger intill en massgrav med cirka 10 000 offer. Allt är skyltat på korrekt och utförlig engelska. Och – minst lika viktigt – på japanska.
Utställningen slutar på en hoppfull ton. En vägg fylld av porträttbilder på äldre kinesiska män och kvinnor. Det är överlevande. Det gick inte att döda alla. Vittnesmålen lever vidare.

Minnesmuseumet över massakern i Nanjing.

En siffra som inte får glömmas.

De döda ligger kvar än.

Av Mats Larsson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0